Inwoner van Tilburg? Ga naar Tilburg.nl voor informatie over huishoudelijk afval i

Diensten voor particulieren

Als particulier kun je rechtstreeks bij het BAT terecht als je bijvoorbeeld een container wilt huren of last hebt van plaagdieren. Op deze pagina is een overzicht van onze diensten te vinden.

Inwoner van Tilburg? Ga naar Tilburg.nl voor informatie over huishoudelijk afval
De zin en onzin van afvalscheiding. #5 Nascheiden is handig, maar ‘ thuis voor scheiden’ blijft cruciaal
Onzin: “Nascheiding lost alles op...” Misschien vraagt u zich af: waarom kan ik niet gewoon al mijn afval in één zak bij elkaar doen? En dat machines vervolgens alles uit elkaar halen (nascheiden) en recyclen? Dan moeten we u helaas teleurstellen, want dat is voorlopig nog niet realistisch.
De zin en onzin van afvalscheiding. #4 Gescheiden afval inzamelen is goed voor het milieu
Onzin: "Gescheiden inzamelen is juist slechter voor het milieu". "Grote wagens die gescheiden afval apart ophalen, dat kost energie, brandstof en geeft vervuiling. En verwerking kost ook energie. Kan niet beter alles in één keer worden opgehaald, en dan energie terugwinnen uit het verbranden?” Daar kunnen we duidelijk over zijn: nee! Dat sommetje klopt niet.
De zin en onzin van afvalscheiding. #3 Afval scheiden levert geld en grondstoffen op
Onzin: ‘Afvalscheiding is geldverspilling’. Afvalinzameling is begonnen als dienst om gezondheids- en milieuproblemen te voorkomen: het afval moest van de straat. In de huidige tijd is recycling ook een belangrijk motief geworden.
De zin en onzin van afvalscheiding. #2 Afval sorteren, jij maakt het verschil
In een jaar tijd gooit u thuis veel meer afval weg dan u misschien door heeft: gemiddeld bijna 500 kilogram afval per persoon per jaar. Alle huishoudens bij elkaar zijn jaarlijks goed voor zo’n 8,4 miljard kilogram(!) afval, waarvan inmiddels meer dan 50% al gescheiden wordt ingeleverd.